Poziv na okrugli stol na temu „Fizikalna terapija na razini primarne zdravstvene zaštite“

7. studenog 2022. s početkom u 14 sati u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Mirogojska 16, Zagreb, Hrvatska komora fizioterapeuta organizira okrugli stol radnog naziva Fizikalna terapija na razini primarne zdravstvene zaštite. Očekivano trajanje okruglog stola je 2 sata, a moderirat će ga novinarka Leona Šiljeg.

Na okruglom stolu će predsjednica Europe region World Physiotherapy Esther-Mary D’Arcy i  Aitor Carpio García glavni tajnik Europe region World Physiotherapy prezentirati ulogu fizioterapeuta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na razini EU, delegacija iz Slovenije koju čine Tine Kovačič, predsjednik Društva fizioterapeuta Slovenije, Janez Špoljar dopredsjednik te Petra Žagar, predsjednica Sekcije fizioterapeuta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti Slovenijeće prezentirati slovenski model fizikalne terapije na primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Javnom zdravstvu, dok predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta Mirjana Grubišić će prezentirati stvarnost u Republici Hrvatskoj s temom „Hoćemo li ostati jedina članica EU koja nema organiziranu fizikalnu terapiju na primarnoj zdravstvenoj zaštiti u sustavu Javnog zdravstva“.

Na okruglom stolu očekujemo pozvane dionike u zdravstvu, među kojima su predstavnici Ministarstva zdravstva, HZZO-a, Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenta, predstavnike komora u zdravstvu i ostalih dionika.

Adresiranje ove teme tijekom ulaska RH u eurozonu ima cilj potaknuti raspravu i pridonijeti rješavanju negativnih učinaka zanemarivanja uključivanja djelatnosti fizikalne terapije u Republici Hrvatskoj i u PZZ te prikazati koristi od iste kao doprinos približavanju ujednačene prakse prekogranične zdravstvene skrbi s članicama EU.

Sustavi zdravstvene zaštite diljem svijeta pokušavaju zadovoljiti potrebe stanovništva koje živi dulje i sa složenijim zdravstvenim potrebama, a pružanje zdravstvenih usluga se prebacuje na zajednicu te je sve veći naglasak na razvoj jače primarne zdravstvene zaštite – u daljnjem tekstu PZZ. 

Čvrsti temelji PZZ ključni su za održivi sustav zdravstvene zaštite, koji pomaže u smanjenju stope smrtnosti u zemlji, rješavanju nejednakosti u zdravlju, povećanju kvalitete života pojedinaca, smanjenju stope komorbiditeta, smanjenju stope bolovanja, i općenito smanjenju financijskog tereta liječenja akutnih i kroničnih bolesti. 

Integracija djelatnosti fizikalne terapije u PZZ je u RH ograničena, a potražnja za njihovim uslugama daleko premašuje njihovu dostupnost . Ovaj jaz je naglašen pomakom od skrbi usmjerene na liječenje prema preventivnoj skrbi, porastom broja osoba koje žive s kroničnim bolestima i povećanim zahtjevima za sustav zdravstvene zaštite. 

U PZZ, fizioterapeuti mogu preuzeti nekoliko uloga: mogu raditi individualni program pacijentima s funkcionalnim problemima kod mišićno-koštanih, neuroloških, respiratornih, kardioloških stanja, odnosno kod svih stanja u cilju razvijanja, održavanja i obnavljanja maksimalne funkcionalne pokretljivosti i funkcionalne sposobnosti u svim životnim dobima; također mogu osigurati obuku/edukaciju za sprječavanje pada; te educirati pacijente i skrbnike o prevenciji i liječenju funkcionalnih problema kod kroničnih bolesti. Osim toga, fizioterapeuti u PZZ-a također igraju važnu ulogu u grupnim programima vježbanja koji su usmjereni na prevenciju i upravljanje kroničnim stanjima te na prevenciju i promicanje zdravlja i dobrobiti unutar zajednice.

Brojna istraživanja su identificirala mnoge prednosti uključivanja fizioterapeuta u PZZ, uključujući poboljšano upravljanje kroničnim bolestima,  manje neprikladnih upućivanja specijalistima, smanjenje nepotrebnih dijagnostičkih pretraga, povećano zadovoljstvo pacijenata, isplativost i povećana kvaliteta života pacijenata. 

Mnoge studije o PZZ pokazale su da liječnici i medicinske sestre cijene integraciju fizioterapeuta u primarnu zdravstvenu zaštitu i da je fizikalna terapija najtraženija rehabilitacijska usluga.

Fizikalna terapija na razini primarne zdravstvene zaštite u članicama EU spada u osnovni paket standarda primarne zdravstvene zaštite. U Republici Hrvatskoj iako zakonom je propisana djelatnost na primarnoj zdravstvenoj zaštiti HZZO nije u mogućnosti ugovarati pružatelje fizikalne terapije na primarnoj razini iz razloga što Ministar zdravstva nije donio Mrežu fizikalne terapije.

Cilj okruglog stola je okupiti stručnjake koji se ističu svojim radom na predmetnu temu ili svojim dosadašnjim radom i iskustvom mogu pružiti novo gledište organiziranja fizikalne terapije u RH.

Prijave na okrugli stol su zatvorene.