Svjetski zdravstveni profesionalci pozivaju Vlade da daju prioritet potpori zdravstvenim radnicima u borbi protiv koronavirusa

Medicinske sestre, farmaceuti, fizioterapeuti, stomatolozi i liječnici širom svijeta usredotočuju svoje napore na prevenciju, dijagnosticiranje, kontroliranje i liječenje COVID-19 .
Oni se dovode u rizik dok se bore za zaštitu svoje zajednice, često bez potrebne osobne zaštitne opreme, poput maski i odijela od zaštitnog materijala, koji ih mogu zaštititi od infekcije kako bi mogli nastaviti s vitalnim radom.

WHPA poziva Vlade i zdravstvene institucije za podršku zdravstvenim radnicima na prvoj crti s koronavirusom, na bilo koji način koji oni mogu, ali posebno i hitno kroz opskrbu presudne osobne zaštitne opreme.

Isto tako bi trebali osigurati da zaposlenici dobiju odgovarajuće pauze tokom svoje smjene i odmore između smjena kako bi mogli nastaviti s dugoročnom globalnom krizom.

Rad u takvim uvjetima također utječe na psihološko zdravlje osoblja, tako da se kao prioritet moraju postaviti i odgovarajuće službe za pomoć osoblju.

The World Health Professions Alliance (WHPA) je jedinstven savez od The International Council of Nurses (ICN), the International Pharmaceutical Federation (FIP), the World Confederation for Physical Therapy (WCPT), FDI World Dental Federation (FDI) and the World Medical Association (WMA).

Više o poruci WHPA možete pronaći OVDJE