KONGRES FIZIOTERAPEUTA HRVATSKE

HRVATSKA KOMORA FIZIOTERAPEUTA
SA ZADOVOLJSTVOM NAJAVLJUJE KONGRES FIZIOTERAPEUTA S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM
povodom 15 godina svog osnivanja i 25 godina organiziranog članstva hrvatskih fizioterapeuta u World Physiotherapy na temu

„Od kliničke prakse do znanosti“
u trajanju od 6. prosinca do 8. prosinca2024.
Hotel International,  Miramarska cesta 24, ZAGREB


Poštovane kolegice i kolege, dragi suradnici i štovatelji Fizioterapije,

Ovogodišnji kongres upriličujemo uz obilježavanje 25 godina članstva hrvatskih fizioterapeuta u Svjetskoj konfederaciji za fizikalnu terapiju (World Physiotherapy), zatim uz 15 godina djelovanja Hrvatske komore fizioterapeuta, kao i uz ovogodišnje priznanje Fizioterapiji status znanstvene grane, Fizioterapija je svrstana u Područje biomedicine i zdravstva pod Poljem 3. 02. Kliničke medicinske znanosti i dodijeljena joj je znanstvena Grana: 3.02.32 fizioterapija. A posebno ovogodišnji kongres će obilježiti jedan novi početak za fizioterapeute u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, drage kolegice i kolege fizioterapija napokon u ovoj godini ulazi u Mrežu javne zdravstvene službe kao samostalni ugovorni subjekt s HZZO-om što do sada nismo bili u mogućnosti jer se je fizikalna terapija ugovarala kroz fusnotu druge zdravstvene djelatnosti.
Ovakva pozicija fizikalne terapije/fizioterapije osigurati će ujedno i utemeljeno, ravnopravno i otvoreno partnerstvo s drugim zdravstvenim profesijama.

Svjedoci smo i ključnih promjena shvaćanja od strane svih uključenih dionika u Republici Hrvatskoj, zdravstvenih tijela, zdravstvenih komora, drugih zanimanja kao i nevladinih organizacija o poimanju fizikalne terapije kao i njezine sve veće uloge u sustavu zdravstvene skrbi i u prevenciji zdravlja.
Ovaj značajan pomak u području Fizioterapije u Hrvatskoj na tragu je i djelovanja fizioterapeutske krovne svjetske organizacije World Physiotherapy kao i Europske regije World Physiotherapy koja razvija partnerstvo s brojnim nevladinim i vladinim organizacijama među kojima je najznačajnije partnerstvo s Europskom komisijom, a što dodatno govori o ravnopravnom prihvaćenju ove grane medicine u sudjelovanju rješavanja kako zdravstvene politike tako i obrazovanja.
Stoga, vjerujemo kako će ovogodišnji kongres na naslovnu temu ukazati na značaj i ulogu fizikalne terapije/fizioterapije kao ravnopravne djelatnosti u odnosu na druge zdravstvene djelatnosti kako na nacionalnoj tako i međunarodnoj razini, a što predstavlja dobru vijest za razvoj same profesije koje će u bitnome dati poticaj fizioterapeutima u razvoju kvalitete usluge koje pružaju svojim pacijentima.

Ovim putem pozivamo vas da nam se priključite na ovogodišnjem kongresu te se veselimo vašem dolasku. Uskoro će mo postaviti otvorenu registraciju za sudionike na kongres a o sadržajnom dijelu programa same konferencije biti ćete pravovremeno izvješteni!


Ujedno, pozivamo zainteresirane sudionike da uvjete za predaju stručnih radova pogledaju na sljedećem linku

Za Organizacijski odbor:

Predsjednica Hrvatske komore fizioterapeuta
Mirjana Grubišić, magistra fizioterapije