Obavijest operativnog tima KS MIZ – 22.06.2020

Nastavno na  razvoj epidemiološke situacije, vezano uz epidemiju COVID-19, kako kod nas, tako i u susjednim zemljama, smatramo potrebnim upozoriti sve pružatelje zdravstvenih usluga u Mreži javne zdravstvene službe, da su obvezni pratiti i pridržavati se svih uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te drugih nadležnih tijela na državnoj i lokalnoj razini, kao i u radu primjenjivati preporuke struke. Pritom posebno ističemo obvezu provođenja propisanih postupaka trijaže, obvezu korištenja zaštitne opreme kao i osiguravanje mogućnosti testiranja na COVID-19 u zdravstvenim ustanovama.

Upute za djelatnike zdravstvenih ustanova, pacijente i posjetitelje tijekom epidemije COVID-19

 https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Upute_za_djelatnike_zdravstvenih_ustanova_pacijente_i_posjetitelje_21_06.pdf

Pristup posjetiteljima u bolničke ustanove

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Posjete_u_zdravstvenim_ustanovama.pdf

Uz opće preporuke i važeće upute molimo da se kod pregleda ili telefonskog kontakta posebna pažnja posveti uzimanju anamnestičkih podataka prema smjernicama  za postavljanje sumnje na zaraženost COVID-19. 

Na linku se nalaze i najnovije preporuke o postupanju s turistima koji su razvili simptome COVID-19. https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Postupak_kod_pojave_bolesti_kod_gosta_19_06.pdf

Vezano uz organizaciju i funkcioniranje bolničkih zdravstvenih ustanova, a s ciljem osiguranja kontinuiranog i kvalitetnog pružanja zdravstvene zaštite, pozivamo vas da zadržite određeni dio smještajnih kapaciteta za izolaciju odnosno za liječenje pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19, s mogućnošću proširenja sukladno potrebama te da organizaciju rada u narednom razdoblju planirate na način da osigurate raspoloživost potrebnih ljudskih resursa.

U cilju zaštite zdravlja zdravstvenih radnika i sprječavanja širenja epidemije među građanima ponovo napominjemo da ste obvezni osigurati dovoljnu količinu zaštitne opreme, a osim u radnom okruženju, potrebno je pridržavati se epidemioloških mjera i u svakodnevnom životu.

Zaključno, podsjećamo da su odluke Ministarstva zdravstva, donesene vezano uz epidemiju i dalje na snazi.